WAAROM DEZE WEBSITE ?

De bedoeling is in de eerste plaats om de architectuur- en landschapsfoto’s te tonen die ik maakte volgens mijn eigen (heel aparte) stijl, van alles wat ons land aan moois te bieden heeft.
Bovendien kan men bij het plannen van een uitstap (voornamelijk) naar één van onze meer dan 100 steden en 400 gemeenten, er al op voorhand de (verborgen en/of ongekende) historische en moderne schatten van bewonderen.

 

HISTORIEK

Tot eind 1999 was ik professioneel fotograaf, gespecialiseerd in industrie- en architectuurfotografie. Ik leg ik me sinds 24 jaar helemaal toe op de reisfotografie, in binnen- en buitenland.
De resultaten van mijn reisfoto’s in BELGIË ziet u op deze website na het typen van een gemeentenaam in één van de zoekvensters.  Komen er geen foto's van die gemeente te voorschijn, dan werd er daar nog geen enkele genomen.

 

LANDKAART  (Kaart | Carte | Map)

De kaart werd gemaakt op basis van de huidige 582 Belgische gemeenten.  Hierop kunt u zien in welk van die gemeenten er foto’s gemaakt werden en hoeveel.
Omdat dit een zwaar bestand is (± 6 Mb) kan het even duren vooraleer het opgeladen is.  Dit is ook zo voor de heel grote fotoreeksen (Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven, Brugge, ...)

De kleuren van de landkaart.

Elke provincie heeft een andere basiskleur.
De gemeenten hebben de basiskleur van de provincie waar ze toe behoort, met een densiteit die afhankelijk is van het aantal genomen foto’s:
- wit staat voor een gemeente waar nog geen enkele foto gemaakt is
- de andere kleuren die voor elke gemeente gebruikt worden, vindt u op onderstaande tabel:

kleurencode Photomap.be

UIT DE OUDE DOOS

In grote (kunst)steden werd al langer en meer gefotografeerd dan in landelijke gemeenten. Sommige van de getoonde foto’s zijn al 30-40 jaar oud.  Wat men er op ziet, bestaat soms zelfs niet meer (vb. fabrieken in Vilvoorde - dancings in Asse, Destelbergen, …) maar blijft verdwenen ‘erfgoed’ en mooi om zien.

 

SOORT FOTO’S

De foto’s betreffen meestal artistieke, oude maar ook hypermoderne gebouwen in de steden … en mooie landschappen in de landelijke gemeenten.

Voorkeur bij het fotograferen werd gegeven aan het werken volgens thema:

- Vlaamse begijnhoven (UNESCO-werelderfgoed): Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Diest, Gent, Hoogstraten, Kortrijk, Leuven (2 verschillende), Lier, Mechelen, Sint-Truiden, Tongeren en Turnhout.
U vindt ook foto’s van begijnhoven die niet op de Unesco-lijst staan in: Aarschot, Diksmuide, Hasselt, Herentals, Oudenaarde en Tienen.

- Belgische belforten (UNESCO): Aalst, Antwerpen (2 versch.), Bergen, Binche, Brugge, Charleroi, Dendermonde, Diksmuide, Doornik, Eeklo, Gembloers, Gent, Herentals, Ieper, Kortrijk, Leuven, Lier, Lo-Reninge, Mechelen (2 versch.), Menen, Namen, Nieuwpoort, Oudenaarde, Roeselare, Sint-Truiden, Thuin, Tielt, Tienen, Tongeren, Veurne en Zoutleeuw.

Thema’s geklasseerd per stad of gemeente:
- Antwerpen:  Plantin-Moretus museum (UNESCO-werelderfgoed) – 'Maison Guiette' van Le Corbusier (UNESCO) – centraal station – Onze-Lieve-Vrouwekathedraal – MAS – Zurenborg – Havenhuis – ZOO – Middelheim beeldenpark
- Bastogne:  Mardasson Memorial
- Blegny:  Blegny-Mine (UNESCO)
- Bouillon:  middeleeuwse burcht
- Boussu:  Le Grand Hornu (UNESCO)
- Brugelette:  Pairi Daiza
- Brugge:  historisch centrum (UNESCO)
- Brussel:  Grote Markt (UNESCO) – Jugendstilgebouwen van Horta (UNESCO) – regeringsgebouwen (Europees, Federaal & Vlaams) – huis van de Europese geschiedenis – koninklijke paleizen
- Charleroi:  Bois du Cazier (UNESCO) – Caterpillar
- Colfontaine:  industriële archeologie
- Doornik:  Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (UNESCO)
- Elsene:  EU-regeringsgebouwen
- Eupen:  Hoge Venen
- Genk:  C-mine – Bokrijk
- Gent:  Gravensteen – Krook
- Hasselt:  Japanse tuin
- Ieper:  Eerste Wereldoorlog-overblijfselen
- Izegem:  Eperon d’Or
- Kalmthout:  heide – arboretum
- La Louvière:  scheepsliften (UNESCO) – Bois-du-Luc (UNESCO)
- Lessen:  mechanische bootlader – porfiergroeven
- Luik:  station Luik-Guillemins – Montagne de Bueren
- Maaseik:  Maaslandse gevels
- Mechelen:  Sint-Romboutskathedraal – Planckendael
- Namen:  citadel
- Nijvel:  Collegiale Sint-Geertruikerk
- Ronse:  Sint-Hermescrypte
- Scherpenheuvel-Zichem:  Maagdentoren
- Sint-Gillis:  Horta-museum (UNESCO)
- Sint-Truiden:  muurschilderingen begijnhofkerk (UNESCO)
- Tongeren:  Gallo-Romeins museum
- Torhout:  kastelen
- Verviers:  trappen
- Villers-la-Ville:  abdij
- Zoutleeuw:  kunstschatten – Het Vinne

Bovendien werden foto’s bijgevoegd van evenementen.  Die behoren immers ook tot het gemeentelijke of stedelijke patrimonium en zijn soms zelfs immaterieel cultureel werelderfgoed.  Zo zijn er foto’s te vinden van de Gilles van Binche (UNESCO) - Aalsterse Voil Jeanetten (UNESCO) - de valkerij (UNESCO) in o.a. Antwerpen, Brugelette en Bouillon - de Zomer van Antwerpen - 25-jaarlijkse Reuzenommegang van Lier - Pjeirefretters van Vilvoorde - …

Ook alles samen 135 industrie- en architectuurfoto’s, daterend uit m’n professionele periode, zijn toegevoegd in 33 gemeenten.  Die konden wel enkel aldaar gemaakt worden (Antwerpen, Beerse, Brussel, Gent, Grimbergen, Lennik, Overijse, Rumst, Saint-Hubert, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Zaventem, …) behalve de foto’s gemaakt in opdracht van Caterpillar (Charleroi): deze werden overal in België genomen alsook in Engeland, Turkije, Spanje, Portugal, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Van elke gemeente zult u eerst de foto’s vinden, gemaakt in steden en woonkernen. Daarna komen de natuur, de evenementen en tenslotte de oude foto’s aan de beurt.

 

MOIRÉ

Op verschillende foto’s, voornamelijk van gebouwen, vindt u een heel eigenaardig patroon. Een zeer uitgesproken voorbeeld ziet u hier. Het betreft een foto die u terugvindt in de map van Tournai (Doornik): links ziet u een fragment (24%) van de foto in de map – rechts hetzelfde fragment van de originele, niet-gereduceerde foto.

 

Het patroon op de foto links is veroorzaakt door het verkleinen van de fotogrootte van 4,21 Mb (4210 Kb) naar 343 Kb.  Hierdoor ontstaat er moiré = een interferentie tussen de fijne details in het beeld en het raster van de pixels.
Wees er van overtuigd dat dit patroon absoluut NIET te zien is op welke oorspronkelijke en niet-gereduceerde foto’s ook.

Een beter voorbeeld van een moiré-beeld in tegenstelling tot het origineel vindt u in de fotoreeks van Deinze (kasteel van Ooidonk).  Daar heb ik een originele foto (4410 Kb groot) geplaatst - weliswaar voorzien van sterke watermerken - pal achter de gereduceerde foto (347 Kb).  Merk zelf het enorme verschil op !!

Meer info over moiré vindt u op het internet.

 

FOTOBESTAND

Het fotobestand wordt continu bijgewerkt. Alle nieuwe foto’s worden wekelijks opgeladen.
Op het voorblad van deze site vindt u een tabelletje, waarop u ziet staan wanneer en waar er recentelijk gefotografeerd werd.

Een technische opmerking:
De foto's kunnen op elk scherm getoond worden, maar om ze in optimale omstandigheden te kunnen bekijken, is het aangeraden een computermonitor te gebruiken die minimum 2560x1440 pixels weergeeft. Het beste resultaat geeft een 4K-scherm (3840x2160 pixels). Met 'optimale omstandigheden' bedoelen we dat zó de verhouding langwerpige tegenover vierkante foto's correct blijft, ttz. dat elke foto oppervlaktematig even groot is.

 

OPTIMALISATIE

Vindt u fouten in deze website (bijvoorbeeld: foto’s geplaatst in een verkeerde gemeente) of heeft u interessante opmerkingen teneinde deze website nog verder te optimaliseren, wil me dat dan a.u.b. melden per mail.
Mijn mailadres: guido@vloeberghs.be

 

AUTEURSRECHTEN

Alle foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd (toezicht door SOFAM).  Daarom ook heb ik op elke foto een watermerk geplaatst.  Het is dus absoluut niet toegelaten m’n foto’s te downloaden en te gebruiken zonder mijn medeweten.  Indien u interesse hebt voor 1 of méér foto-opnamen, dan zijn die eventueel in hoge definitie en uiteraard zonder dat watermerk te bekomen.

 

Total page views: 78384